Regelmatig krijg ik van jullie de vraag: “Welke logobestanden kan ik naar mijn drukker sturen?” of “Hoe maak ik een afbeelding met een transparante achtergrond?”. Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen, wil ik jullie eerst vertellen over verschillende bestandsformaten en waarvoor je ze gebruikt.

Laten we beginnen door eerst onderscheid te maken tussen bestanden die je online gebruikt (voor op je website of social media) en offline (voor print/drukwerk). Daar zit namelijk een groot verschil tussen.

Online bestanden (pixels)
De meeste online bestanden zijn raster- of pixelbestanden. Ze bestaan uit kleine puntjes (pixels). Zoom maar eens heel ver in op een fotobestand dan kun je ze zien. Als je deze bestanden vergroot, zie je dat ze onscherp worden en kwaliteit verliezen.

Offline bestanden (vectoren)
Bij vectorbestanden die een drukker vaak nodig heeft, treedt dit kwaliteitsverlies niet op. Vector-bestanden bestaan uit wiskundige lijnen (vectoren) en kun je eindeloos vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een logobestand op je auto of een illustratie op een groot reclamebord langs de snelweg.

online

raster/pixel images

offline

vector images

.jpg of .jpeg
(joint photographic experts group)

Wordt vaak gebruikt om fotobestanden mee op te slaan. Je gebruikt .jpg voor foto’s op je website of social media. Deze bestanden zijn gecomprimeerd, wat betekent dat er beeldinformatie wordt uitgehaald. Hoe meer compressie, hoe lichter (minder kb) je foto wordt. Bij vergroten treedt kwaliteitsverlies op. Transparantie wordt niet ondersteund. Niet aanbevolen voor drukwerk!

Let op! Elke keer als je een .jpg bestand op je computer opent en weer sluit, gaat er wat informatie verloren.

.eps
(encapsulated post script file)

Een veelzijdig bestandsformaat dat zowel gemaakt kan worden in Illustrator (vectoren) als in Photoshop (pixels). Het vectorbestand wordt speciaal gebruikt voor logo’s en illustraties. Het kan zo groot gemaakt worden zonder dat kwaliteitsverlies optreedt en ondersteunt transparantie. Dit bestand kun je naar je drukker sturen als je bijvoorbeeld grootformaat drukwerk gaat maken (denk aan: posters, banners, logo’s voor op je auto etc.). 

.png
(portable network graphics)

Speciaal ontworpen voor webimages en dus niet voor print! Het grote voordeel van .png is dat je het kunt opslaan met een transparante achtergrond.  Wordt vaak gebruikt voor logo’s of vrijstaande beelden op je website. Dit beeld is vaak iets scherper dan .jpg, maar daardoor wel een zwaarder bestand. Bij vergroten treedt echter ook kwaliteitsverlies op.

.pdf
(portable document format)

Wordt gebruikt om bestanden met elkaar te kunnen delen zonder dat iemand het ontwerp of de kwaliteit kan aanpassen. Een digitale versie van een hard copy die per e-mail kan worden gedeeld. Drukwerk wordt bij voorkeur aangeleverd in .pdf omdat dit kan worden vergroot zonder dat kwaliteitsverlies optreedt.

.gif
(graphics Interchange format)

Een gifje bestaat slechts uit 256 kleuren. Je gebruikt een gifje voor simpele tekeningen of kleine animaties. Je komt ze tegenwoordig vooral op social media tegen. Het bestand is vergelijkbaar met .png, maar met een nog lagere kwaliteit. Transparantie wordt ondersteund. 

.tiff of .tif
(Tagged Image File Format)

Een .tiff bestand kun je opslaan zonder compressie zodat de kwaliteit van de foto hoog blijft. Het is dus een ideaal bestand voor drukwerk of fotoafdrukken. Een .psd fotobestand kun je exporteren naar een .tiff bestand zonder lagen als je het wilt gebruiken voor drukwerk.

.psd
(Adobe Photoshop File)

Adobe Photoshop bestanden worden origineel opgeslagen in .psd. Photoshop gebruik je voor het bewerken, editen of
retouchen van foto’s. In dit bestandsformaat kun je o.a. lagen, maskers, transparantie, tekst en filters opslaan. Bestanden opgemaakt in Photoshop exporteer je eerst om ze geschikt te maken voor online (of offline) gebruikt.

.ai
(adobe illustrator file)

Bestanden gemaakt met Adobe Illustrator worden origineel opgeslagen in .ai. Grafisch vormgevers en ontwerpers gebruiken dit programma bijv. om logo’s en illustraties mee te maken die schaalbaar zijn. Net als in Photoshop kun je ook in dit bestandsformaat werken met lagen en moet je de bestanden eerst exporteren om ze geschikt te maken voor offline of online gebruik.

beeldresolutie

LOW RES (72 dpi): lage resolutie, gebruikt voor online en beeldscherm (niet voor print).

HIGH RES (300 dpi): hoge resolutie gebruikt voor (hoge kwaliteit) drukwerk.

*dpi = dots per inch

Kom je er toch niet helemaal uit hoe je je bestand het beste kunt opmaken of opslaan? Je kunt me natuurlijk altijd een bericht sturen. Mail naar ln.mocramoiduts@ofni of neem contact op via Whatsapp.

Lees ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Stel je vraag via Whatsapp